FIDESZ KOMLÓ

Komló város Fidesz Csoportjának legfrissebb eseményeit írjuk itt le, valamint az egész országra vonatkozó Fidesz frissítéseket találhat.

Online óra

A FIDESZ - MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG Komlói Szervezetének internetes naplója

2010.05.15. 01:27 Valasztas Admin

SAJTÓKÖZLEMÉNY - A VASÚTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSRÓL

Címkék: fidesz kormány vasút komló fónagy polics

 
Polics József, Baranya megye 04. számú választókerületének új országgyűlési képviselője kiemelt feladatának tartja, hogy a Komló és Sásd közötti legyen az egyik olyan vasútvonal, amelyen az új kormány rövidesen visszaállíthatja a személyszállítást.

Tavaly a szakaszon napi 9 vonatpár közlekedett, a szerelvények menetrendje a Pécs-Budapest intercity járatokhoz igazodott. Komló és Sásd között tavaly decemberben szűnt meg a vasúti személyszállítás. A 19 kilométeres szakaszon kétóránként jártak a szerelvények igazodva a Pécs-Budapest intercityk menetrendjéhez. A vonal kihasználtsága meghaladta a 60 százalékot. A Volán menetrendjét ugyan próbálták az intercityk érkezéséhez igazítani, de Sásdon az autóbusz és a vasútállomás messze van egymástól, így többször, elsősorban télen előfordult, hogy az utasok lekésték a csatlakozást. Ráadásul a jegy is többe került.

Polics József szerint nem volt gazdasági indoka a vonal megszüntetésének, csak született egy döntés, mert nem volt megfelelő érdekképviselete a környéknek. A szocialista városvezetés nem tiltakozott a szárnyvonal bezárása ellen a szaktárcánál. A megválasztott országgyűlési képviselő véleménye szerint nagyon sokan várják, hogy visszaállítsák a szolgáltatást.

Fónagy János, a FIDESZ szakpolitikusa elmondta: azokon a szárnyvonalakon, ahol nincs műszaki probléma, a vasúti közlekedés helyreállítását tervezik. A MÁV tájékoztatása szerint Komló és Sásd közötti vasútvonalon személyszállítás újra indításának nincs akadálya. Mivel a teherszállítás nem szűnt meg a vonalon, az összes biztonsági berendezés üzemképes.

A FIDESZ véleménye változatlan: hosszútávon a vasúti közlekedés minél nagyobb súlyú szerepvállalására, a vasút megújítására, szükséges mértékű fejlesztésre és nem a felszámolásra van szükség. Ahogyan azt Fónagy János korábban már ismertette: a FIDESZ az utasok igényeit és a munkavállalók érdekeit egyaránt figyelembevevő vasút fejlesztési programok kidolgozását és megvalósítását tervezi, amelyekben különös figyelmet kap a pályarekonstrukció, járműkorszerűsítés, valamint - figyelemmel a helyi adottságok által támasztott követelményekre, egy utasbarát, a közösségi autóbusz közlekedés lehetőségeit figyelembevevő menetrend kialakítása.

Polics József álláspontja szerint a személyszállítás, olyan vasúti szolgáltatás, mely fontos eleme a közösségi közlekedésnek. A közlekedési szolgáltatások igénybevétele és annak hozzáférhetősége állampolgári jog, ezért a környéken élő emberek számára is biztosítani kell. Ezen felül a vasút a térségben élők számára a biztonságot, a normális életfeltételek megtartását is jelenti. Országgyűlési képviselőként azon kíván dolgozni, hogy Komló és környéke kiemelt figyelmet, kormányzati támogatást kapjon, amellyel kilábalhat a jelenlegi rossz helyzetből.


FIDESZ KOMLÓI SZERVEZETE
Borbás Sándor alelnök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fideszkomlo.blog.hu/api/trackback/id/tr352004253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása